Balklänning Robe De Mariée Robe De Mariée Balklänning

History

40 jaar Bondewel in Terneuzen

 

In 2014 bestaat Bondewel 40 jaar. Een historische mijlpaal voor het Terneuzense bedrijf, dat in 1974 werd opgericht door Tom Bondewel. In dat jaar nam Tom de beslissing om zijn binnenvaartschip te verkopen en een bunkerbedrijf te beginnen.

 

Wie zich echter verdiept in de geschiedenis van Bondewel gaat nog een stuk verder terug in de tijd dan 1974. De handelsgeest bleek de familie Bondewel niet vreemd. Grootvader Bondewel was de oprichter van de eerste Zeeuwse groothandel in kruidenierswaren. De vader van Tom Bondewel gaf echter de voorkeur aan een varend bestaan. Via de zeil- en sleepvaart kwam hij terecht in de binnenvaart, waar hij onder meer cement voer naar Duitsland en Frankrijk. Tom Bondewel groeide op aan boord.  Nadat hij van zijn 17e tot 19e jaar bij een handel in olie en scheepsartikelen had gewerkt, koos ook hij voor een baan op het water. “Ik heb zo’n twaalf jaar gevaren totdat ik in 1974 hoorde dat Rein Jonkman wilde stoppen met zijn oliehandel. Ik heb die kans aangegrepen”.

 

Drijvend keetje

Tom Bondewel deed zijn schip van de hand en vestigde zich aan wal. Met twee bunkerbootjes van de Fina ging hij aan de slag. Al snel begon hij ook met de verkoop van scheepsartikelen. Een kleine kantine in de jachthaven werd ingericht als winkel. “Ik heb altijd meer werk gehad dan ik aankon. Na twee jaar waren de activiteiten zo toegenomen dat ik niet alleen verder kon. Toen is Kees Baay bij me komen werken, ook een voormalig binnenschipper. Hij heeft 34  jaar voor me gewerkt.” Niet alleen de klantenkring groeide, ook het assortiment. Het te krap geworden ‘drijvende keetje’ werd in 1979 vervangen door een winkelschip. De zaken draaiden goed. De twee bunkerbootjes Dobber en Zinker werden in 1983 eigendom van Bondewel, weer twee jaar later werd de vloot uitgebreid met de bunkerboot Janny. Om de klanten aan de wal te kunnen bedienen – de industrie werd een steeds belangrijker afnemer – kwam er in 1989 een tankwagen bij. In 1991 werden de ‘Dobber’ en ‘Zinker’ verkocht en werd de nieuwe bunkerboot ‘Avontuur’ in de vaart genomen.

 

Nieuwe locatie

Tot medio twintig jaar geleden ontplooide de firma Bondewel zijn activiteiten vanaf de vaste ligplaats aan de Schependijk in het Zijkanaal A in Terneuzen. Als gevolg van de reconstructie van de Axelsedam moest de onderneming in 1995 verhuizen naar de Beneluxweg aan het Kanaal nabij het Noorddok. Dit kwam goed uit want het bedrijf kwam hierdoor tussen de industrie van Terneuzen te zitten. Eddie Schoof heeft de handel in industrie op poten gezet.

 

Griekse invloeden

In 2004 werd het team uitgebreid met Themos Zachariou (de man van Diana), die zijn aandacht richtte op de scheepstouwen. Het exclusieve importeurschap van de Kapa scheepstouwen van Koronakis uit Athene, behoort inmiddels tot een van de paradepaardjes van Bondewel. Dankzij de vriendschap tussen Themos en de heer Koronakis is een hechte vriendschap ontstaan met de Grieken. De verschillende typen touw, van nylon tot Dyneema, worden geleverd aan bunkerstations in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Er ligt in Terneuzen een permanente grote voorraad.

 

Inmiddels is Bondewel uitgegroeid tot een begrip in de regio en bestaat het assortiment uit meer dan 6000 producten uit zowel de industrie, scheepvaart en touw. Daarnaast richter het bedrijf zich ook nog altijd op de tak waar het van oudsher groot in is geworden, de bunkering.